Pe cine discrimineaza moldovenii?

Recent fundația Soros-Moldova, a realizat un studiu despre percepțiile populației privind fenomenul discriminării la noi în Republică. Potrivit studiului fenomenul discriminării și marginalizării unor grupuri de persoane este un fenomen real, care ia amploare în ultimii ani.

Acest lucru este confirmat de mai bine de 30% din respondenți, care cred că discriminarea în ultimii 5 ani a sporit. În topul celor mai discriminate grupuri sociale sunt persoanele cu dizabilităţi mentale și fizice, persoanele sărace, HIV pozitivii, homosexualii, persoanele de etnie romă și femeile.

Studiul a a fost efectuat în perioada martie-septembrie 2010 pe un eșantion de 1200 persoane din 88 de localități.

O dezbatere pe marginea acestui raport a fost realizată de către Publika TV în cadrul emisiunii "Ţara lui Dogaru" moderata de către jurnalistul Vitalie Dogaru. Raportul deplin il puteti gasi pe site-ul Fondației Soros-Moldova.

Janosh

Regatul Unit: Homosexualii şi lesbienele au şanse de a se căsători religios

Lynne Featherstone, ministrul pentru egalitatea între oameni din Marea Britanie, va depune un proiect de lege care să le permită homosexualilor şi lesbienelor să se căsătorească religios. În respectivul proiect se stipulează faptul că în timpul respectivelor ceremonii să se cânte imnuri religioase şi să fie citite pasaje din Biblie. Evident, ceremoniile ar trebui să fie conduse de preoţi sau persoane cu autoritate religioasă.

Iniţiatorii legii se aşteaptă ca reacţia liderilor creştini să fie una extrem de violentă, mai cu seamă că mai marii din Biserica Angliei au declarat în repetate rânduri că nu sunt de acord cu acest demers. Mai mult, Papa Benedict a spus răspicat că "mariajul între persone de acelaşi sex este cel mai perfid şi periculos lucru pentru care ar putea fi cerută aprobarea Bisericii, un adevărat afront adus bunului simţ".

În schimb, o serie de religii, cum ar fi quaker, religia unitariană sau iudaismul liberal, susţin proiectul înaintat de Featherstone, iar liderii acestora au declarat că vor accepta uniunile religioase între persoane de acelaşi sex.

Momentan în Marea Britanie între persoanele de acelaşi sex sunt legale perteneriatele civile care nu includ niciun fel de ceremonie religioasă.

Partenerii legali au, însă, aceleaşi drepturi ca şi cuplurile heterosexuale căsătorite. Iniţiatorii legii au declarat că intenţia lor nu este de a convinge vreo religie de a accepta acest fel de uniune.

Deocamdată nu se ştie când va fi aprobată legea, deşi aceasta se bucură de un număr mare de susţinători în Parlament, şi nici dacă noua formă de parteneriat între homosexuali va primi aprobarea de a se numi tot "căsătorie". David Cameron, premierul Regatului Unit, a declarat în timpul unui interviu că actuala formă de parteneriat civil este una dintre cele mai mari injustiţii care se fac în Anglia fiind o dovadă clară de dezechilibru al drepturilor.

În Marea Britanie, trăiesc momentan 26.000 de cupluri de homosexuli şi lesbiene care sunt "uniţi" de parteneriatele civile.

tabu.ro

Mexicanii au produs prima bere pentru homosexuali. Cu gust de miere

O berărie din Mexic susţine că a produs prima bere din lume direcţionată către consumatorii din comunităţile de homosexuali. Berea, care are un gust uşor de miere, va fi vândută iniţial consumatorilor homosexuali din Mexic, Columbia şi Japonia.

Berăria Minerva a spus că berile blonde cu miere se vor adresa unui public băutor de bere care până acum a fost neglijat de celelalte companii. "Am ieşit pe piaţă cu mare respect şi cu ideea să oferim un produs direcţionat comunităţii homosexuale care a fost ignorată pentru foarte mult timp, dar care este importantă şi foarte doritoare", a declarat Dario Rodriguez Wyler, directorul comercial al distribuitorului Bodega 12, pentru agenţia mexicană de presă Efe.

Eticheta de pe sticlele de bere a fost concepută în aşa fel încât să poată fi dezlipită şi purtată ca un simbol al mândriei homo-lesbiene, a mai spus el.

Berile "Purple Hand" şi "Salamandra" sunt deja comercializate în unele baruri şi restaurante din Guadalajara, Mexico City şi pe plajele din Puerto Vallarta şi Los Cabos, numele lor fiind relaţionate cu simboluri şi culori ale comunităţilor de lesbiene, homosexuali, bisexuali şi transsexuali.

De la lansarea brandurilor, Minerva a primit cereri din SUA, Argentina, Ecuador şi Chile, iar pe viitor doreşte lansarea şi unei beri cu arome de căpşuni.

www.antena3.ro