11 mai în recapitulare

11 mai 2009: A trecut un an de la evenimentele triste din 11 mai 2008. Circa 50 de sustinatori ai proiectului pentru combatere a discriminarii in acea zi au incercat sa organizeze o manifestare de sustinere a proiectului sus mentionat. Actiunea era organizata de catre asociatia "GenderDoc-M", care se declara o asociatie ce apara drepturile minoritatilor sexuale din Moldova.



Insa incercarea a evoluat intr-o confruntare dura cu cei care au venit sa opreasca aceasta actiune publica, acestea declarand ca proiectul dat "este impotriva valorilor morale ale societatii moldovenesti".

Dimineaţa în jurul orelor 10, în spatele monumentului lui Ştefan cel Mare s-au adunat mai mulţi veterani a războiului de pe Nistru şi cei care au luptat în Afganistan. Mai târziu, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au început să se adune reprezentantii unei asociatii religioase, care au iniţiat un miting împotriva homosexualilor condus de pastorul Vasile Filat. „Homosexualii ne discriminează familia, distrugând valorile creştine şi cele umane”, a declarat Vasile Filat.

Timp de o jumătate de oră numărul antimanifestantilor a depăşit 100 de oameni, acest lucru nu a fost un argument pentru fortele de ordine sa se mobilizeze, pentru a asigura ordinea publica.

Mai aproape de orele 11 în faţa Teatrului „Licurici”, s-a parcat autocarul în care erau reprezentanţii comunităţii LGBT ce intenţionau să coboare pentru a începe acţiune propriu zisă. Acest lucru a fost imposibil, deoarece în câteva clipe din Piaţă şi de la monumentul lui Ştefan cel Mare s-au apropiat sub forma de „gloata” cei care se numeau aparatorii "idealurilor religioase".

După ce au înconjurat autocarul, mulţimea de acolo au brutalizat şoferul microbusului, care era un curier ce a adus baloanele pentru manifestatie. Mai apoi au încercat să deterioreze motorul autocarului. Şoferul acestuia cînd a ieşit să vadă ce se întâmplă, a fost îmbrâncit de mulţimea de acolo. Au urmat mai apoi şi slogane homofobe. Poliţia îmbrăcată în civil a pătruns în autocar şi au sustras pancardele şi flgurile manifestanţilor, pe care le+au scos în mulţime ca să fie nimicite. Unicul flag ne atins a fost drapelul Republicii Moldova.

La 14 mai 2009, Comisia internaţională pentru apărarea drepturilor gay-lor şi lesbienelor şi structura europeană a Asociaţiei internaţionale a gay-lor şi lesbienelor „ILGA-Europe” au adresat o scrisoare Preşedintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin, Primului ministru Zinaida Greceannâi, Ministrului Afacerilor Interne Valentin Menjinski, Directorului Centrului pentru drepturile omului în Moldova Raisa Apolschi, Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova Marian Lupu şi Preşedintelui Comisiei parlamentare pentru drepturile omului Ştefan Secăreanu. În scrisoare, aceste organizaţii internaţionale îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu încălcarea dreptului comunităţii LGBT la libertatea exprimării şi acţiunilor paşnice în Republica Moldova, fapt ce a cauzat împiedicarea manifestaţiei publice a participanţilor şi oaspeţilor celui de-al VII-lea festival „Curcubeul peste Nistru”2008. Răspunsul la această scrisoare a fost unul evaziv şi fără a da explicaţii la ceea ce s-a întâmplat. Mai mult, în răspunsul Ministerului de Intarne s-a spus că poliţia a reacţionat conform legii.

Acţiunile ce au urmat mai apoi au arătat o atitudine discriminatorie a autorităţilor moldoveneşti faţă de o minoritate naţională, fapt subliniat şi de mai multe asociaţii obşteşti din Moldova, printre care Amnesty International Moldova şi Centrul pentru Resurse a Drepturilor Omului.

Mai mulţi demnitari publici s-au întrecut la declaraţii una mai homoba decât alta. În cadrul unei reuniuni de studenti si profesori de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, spicherul Parlamentului de atunci Marian Lupu a opinat: "la nivel privat, este treaba fiecaruia de ce orientare este. Dar daca maine Bruxellesul ne va spune ca una dintre coditii pentru aderarea la Uniunea Europeana ar fi sa institutionalizam sau sa punem pe baza de lege paradele minoritatilor sexuale, asta nu inseamna ca noi o vom face". Iurie Roşca nu a ezitat ocazia să facă o delcaraţie în plenul Parlamentului. Acesta a justificat acţiunile antimanifestanţilor, calificîndule drept paşnice. Cu aceeaşi ocazie a învinuit homosexualii de pedofilie şi că ar fi cei care răspândesc HIV.

Pe parcursul întregului an s-au succedat o serie de acţiuni îndreptate împotriva minorităţilor sexuale. Acestea fiind organizate de asociaţiile religioase dar şi de anumiţi demnitari, cum ar fi şi Ştefan Secăreanu, fostul şef a comisiei parlamentare pentru drepturile omului. Acesta l-a primit oficial in octombrie, anul trecut pe "doctorul" Cameron, care a venit cu un scop declarat de a "trata homosexualii ca în lagărele fasciste".

La ediţia a VIII-a a festivalului diversităţii "Curcubeul peste Nistru" 2009, organzatorii evenimentului au renunţat la ideea de a organza o acţiune publica. Motivele fiind mai multe. Potrivit lor "se creează impresia că elita politică a Moldovei se află într-o stare de şoc. Noua putere legislativă, căreia am vrut să-i atragem atenţia la problemele noastre şi la legea antidiscriminare, încă nu a fost formată. Multe neclarităţi sunt şi cu puterea executivă. Referitor la autorităţile municipale, ele tot nu ne-au miluit, mai degrabă cu o insistenţă fanatică punându-ne interdicţii la demersurile noastre de organizare a acţiunilor publice". De asemeni motiv de amînare a unor manifestări publice a fost şi evenimentele din 6-8 aprilie 2009 petrecute la Chişinău, cu toate consecinţele sale.

Analizând situaţia la zi, nu ne rămâne decât să aşteptăm o rezolvare cît mai rapidă crizei poltice declanşate de câteva luni, ceea ce ar aduce şi o nouă posibilitate de aduce şi o normalitate la nivelul respectării normelor europene spre care se declară că aspiră Republica Moldova.

Janosh

Un comentariu: