5 ONG-uri somate să prezinte date despre cum sunt finanţate

5 organizatii neguvernamentale, membre ale Coalitiei pentru Alegeri Libere 2009, au primit citatii de la organele fiscale, cerindu-li-se informaţii despre finanţările pe care le primesc. Rapoartele Coaliţiei cu privire la campania electorală şi ziua alegerilor au fost extrem de critice la adresa puterii comuniste şi au semnalat încălcări grave ale procesului electoral.

Este vorba despre Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Institutul IDIS Vitorul, Institutul de Politici Publice, Centrul Independent de Jurnalism şi Asociaţia Presei Electronice.

Acestor ONG-uri li se cere, între altele, să declare dacă au primit finanţări de la partidele politice în timpul campaniei electorale. Directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu a declarat că asemenea bănuieli sînt aberante şi că cerinţa Fiscului ar fi mai degrabă o măsura punitivă.

Igor Munteanu: „Faptul că acest lucru intervine imediat după alegeri, iar formularul anexat citaţiei întreabă chestiuni legate de donaţiile primite din partea partidelor politice vorbeşte despre faptul că regimul comunist încearcă, după săptămînile de arestări şi intimidări a tineretului care a protestat după alegeri, să intimideze şi societatea civilă. Şi acest lucru cred că poate să-l facă cu uşurinţă. Mă tem foarte mult că această ţintă predilectă a societăţii civile este un obstacol care poate fi uşor nimicit prin concentrarea tirului tuturor instituţiilor de stat controlate de partidul comuniştilor în acest moment, într-un moment în care există o slabiciune legată de validarea rezultatelor alegerilor, în condiţiile în care s-au constatat fraude şi în condiţiile în care societatea civilă mai ales şi presa independentă a raportat cazuri de intimidare şi maltratare a cetăţenilor paşnici şi presiunile pe care le-au suferit partidele de opoziţie după data alegerilor”.

Cele cinci ONG-uri din Coaliţia 2009 au primit citaţiile în aceeaşi zi, vineri, cînd la Chişinău s-a aflat înaltul comisar european Javier Solana, într-un efort de mediere a crizei politice. În urma negocierilor purtate cu Solana, preşedintele Vladimir Voronin a spus că criza politică ar fi fost depăşită.

Tot vineri, trei ziare de opoziţie - Timpul, Ziarul de Gardă şi Jurnal de Chişinău - au primit, după cum susţin, solicitări din partea Ministerului de Interne prin care li se cere să probeze afirmaţiile publicate cum că organe de forţă ar fi maltratat participanţi la protestele de după alegeri.

Radio Europa Liberă

In acest an fara actiuni publice

Între 7 şi 9 mai, anul curent, va avea loc ediţia a VIII-a a festivalului diversităţii "Curcubeul peste Nistru" 2009. Chiar daca mai devreme în programul activităţilor din cadrul evenimentului era inclusă o nouă acţiune în susţinerea legii pentru combaterea discriminării, membrii bordului Centrului de informaţii „GenderDoc-M”, organizatorii acestui eveniment, au hotărât să amîne manifestarea pentru altă zi.

"Recunoaştem că nicidecum nu dorim repetarea evenimentelor de pe 11 mai 2008. Situaţia însă e de aşa natură că nu putem spera la ceva mai bun" se spune în declaraţie. Printre cauzele acestei amânări ar fi evenimentele petrecute la Chişinău în perioada 6-8 aprilie anul curent şi situaţia unei crize politice declanşate la moment în republică.

"Se creează impresia că elita politică a Moldovei se află într-o stare de şoc. Noua putere legislativă, căreia am vrut să-i atragem atenţia la problemele noastre şi la legea antidiscriminare, încă nu a fost formată. Multe neclarităţi sunt şi cu puterea executivă. Referitor la autorităţile municipale, ele tot nu ne-au miluit, mai degrabă cu o insistenţă fanatică punându-ne interdicţii la demersurile noastre de organizare a acţiunilor publice" se mai spune in comunicat.

Însă o acţiune publică pentru susţinerea proiectului de lege de combatere a discriminării ar fi posibilă pe 10 decembrie "când comunitatea mondială marchează Ziua mondială a drepturilor omului" se mai precizează în declaraţie.

Janosh

Egalitate de gen în campania electorală

Doar cîteva partide politice ce s-au lansat în campania electorala au trecut testul la tema egatăţii de gen.Potrivit studiului realizat de "AlianţaProGen", numai PL si PDM au inclus în lista tematicilor prioritare din platformele electorale - subiectul asigurării de şanse egale pentru femei şi bărbaţi.

Partidul Democrat stipulează că promovarea egalităţii de gen constituie un principiu fundamental al drepturilor omului şi că femeile merită şanse egale şi se angajează să reconsidere rolul femeii în societate şi în politică pentru a garanta participarea egală şi activă a femeilor în viaţa comunităţii şi societăţii, propunând acţiuni concrete în domeniu: promovarea politicii de egalitate a femeilor cu bărbaţii la toate nivelurile în sfera publică şi privată; modernizarea cadrului legislativ şi instituţional în domeniu; combaterea discriminărilor pe piaţa muncii; stimulare a antreprenoriatului pentru femei; promovarea educaţiei gender; salarii şi posibilităţi pentru femei identice cu ale bărbaţilor. Deasemeni propune eliminarea tuturor formelor de discriminare din toate sferele vieţii.

PPCD, prin propunerea de asigurare cu maşini de spălat a familiilor, indirect invocă interesele femeilor dat fiind faptul că tradiţional şi de facto mai mult femeile efectuează munca casnică, respectiv fiind potenţialele beneficiare.

Foarte puţine partide au inclus in platforme probleme de importanţă socială cum ar fi combaterea violenţei şi traficului de persoane,probleme care se afla in atenţia si agendele tuturor structurilor europene si internaţionale. În virtutea situaţiei date (specificului) vizează mai mult femeile. În acest sens, Partidul Liberal recunoaşte expres faptul că rolul femeii în viaţa comunităţii civice şi politice este deosebit de important şi propune eradicarea tuturor formelor de violenţă, ce au la bază genul.

Un alt aspect ar fi protecţia din partea statului pentru mai multe categorii, inclusiv "mame singure", promisiune făcută de mai mulţi concurenţi electorali, dar in cazul "mame singure" este o promisiune discriminatorie fata de "taţii singuri" iar formula corecta ar fi "familii monoparentale".

Problema egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi nu este o tematică care să se regăsească printre temele prioritare ale majorităţii partidelor. În pofida existenţei unor exemple demne de urmat, în majoritatea platformelor electorale ale partidelor politice in cadrul alegerilor parlamentare 2009 dimensiunea de gen este valorificată insuficient, cu mici excepţii menţionate mai sus.

Studiul a fost realizat în baza platformelor electorale ale următorilor concurenţi electorali înscrişi pe listele de vot pentru alegerile din 5 mai anul curent.

Janosh

Cu cine votează gay-ii şi lesbienele?

Săptămâna trecută pe pagina www.gay.md am citit un articol destul de interesant, dar şi alarmant în acelaş timp. Preşedintele asociaţiei "GenderDoc-M" cheamă cu text aproape deschis gay-ii şi lesbienele să voteze un partid politic lansat în cursa electorala din acest an.

"Nu ştiu care va fi atitudinea colegilor mei din Centrul de informaţii „GenderDoc-M”. Vor vota ei pentru echipa lui Dumitru Braghiş, n-aş putea spune. Dar că în Moldova a apărut un om politic care are o gândire europeană o declar cu deplină convingere. N-aş putea să nu-mi expun şi convingerea că din acest moment PSDM minimum va avea un vot în plus." subscrie Alexei Marcicov, preşedintele asociaţiei "GenderDoc-M".

Acest articol apare după ce toată presa de la Chişinău a trîmbiţat despre afirmaţiile liderului Partidului Social Democrat din Moldova, Dumitru Brghiş, care ar părea destul de tolerant faţă de minorităţile sexuale.

"...Ne bucură faptul că ne susţin toţi cetăţenii, inclusiv şi acei care astăzi reprezintă anumite minorităţi, nu contează de care – religioase, sexuale sau naţionale. De aceea intenţionăm şi în continuare să lucrăm pentru a obţine susţinerea poporului din Republica Moldova şi nu vom căuta de ce culoare e părul, ochii oamenilor sau ce calităţi personale au." (Dumitru Braghiş, liderul PSDM)

O declaraţie plauzibilă pe care întradevăr nu o poţi nega, însă mai este şi altă parte a monedei. Să nu uităm că în primul rând sîntem cetăţenii Statului Republica Moldova şi trebuie să apărăm cu demnitate independenţa şi integritatea acestui stat.

Atunci cind alegem un partid sau altul este necesar să urmărim programul fiecărui candidat per ansamblu şi nicicum nu putem sa ne limităm la un singur aspect. Căci astăzi dînd în "concesiune" teritoriul din partea stângă a Nistrului, mâine ne putem trezi fără "Curcubeul peste Nistru" şi mă refer la altă declaraţie oficială a PSDM:

"Teritoriul transnistrean, patrimoniul aflat în regiunea din stânga Nistrului, infrastructura, sînt transmise de către Moldova în concesiune (arendă) Federaţiei Ruse pe o perioadă de 30 de ani în schimbul a 3 miliarde de euro".

Deci pe 5 aprilie trebuie să facem alegerea cea mai bună, să votăm corect pentru viitorul ţării noastre şi să ne dăm seama bine cu cine votăm!

Janosh