Cursa auto "SIDA - STOP"

Virusul imunodificientei nu alege victima. Orcine poate fi printre cei care zi de zi se infecteaza cu HIV. "Cursa auto internaţională "SIDA-STOP!", are scopul de a informa populaţia, în primul rînd tineretul despre pericolul infecţiei cu HIV şi să atragă atenţia asupra problemelor persoanelor contaminate deja cu acest virus. Ea a trecut prin 17 oraşe ale Rusiei - de la Novîi Urengoi pînă la Soci, de la Oceanul Îngheţat de Nord pînă la Marea Neagră, precum şi prin cele mai mari oraşe ale Ucrainei şi acum a venit in Chisinau. Ca mai apoi sa mearga spre Minsk, Belorusia.

In acest proiect au fost implicati vedetele estradei ruse Iulia Cicerina, solistul grupului "Koneţ filma", Evgheni Feklistov, cunoscutul moderator TV şi conducătorul proiectului "SIDA - asistenţa urgentă" Aleksei Lîsenkov, si coordonatorul proiectului "Cursa auto internaţională "SIDA-STOP!" Vladimir Maianovski, care de 8 ani traieste cu diagnosticul HIV si se-a dedicat viata in prevenirea acestui flagel.

"In echipa noastra de asemenea au fost implicati si persoane din Moldova. ei sunt cu noi de la inceput pana la capat. Colaborarea cu ei o avem de 4 ani si ne bucuram ca in aceasta cursa fortele se unesc. Noi avem de spus un mesaj clar - HIV/SIDA priveste pe fiecare dintre noi, indiferent de starea sociala sau pozitia in societate." (Vladimir Maianovski)

"Lucru pe care l-am observat ultimii ani este ca deja riscul de infectare cu HIV nu este doar pentru persoanele marginale, care au fost incluse in grupurile de risc, ci preponderent virusul astazi este contactat pe cale sexuala. Acest lucru l-am vazut si in Moldova, daca nu ma insel, ultimii ani raportul persoanelor care s-au infectat cu HIV pe cale sexuala se ridica la cifra de 80 la suta." (Aleksei Lîsenkov)

Actiunea mai are si menirea de a reduce stigma fata de persoanele HIV pozitive. "Eu personal am fost deseori supus discriminarii, insa asta m-a facut sa fiu mai puternic si s-ai ajut pe alti prieteni de-ai mei! Astazi discriminarea nu mai este poate la acelas nivel cum era mai inainte, dar oricand patronul firmei la care lucrezi iti poate gasi o sumedenie de motive pentru ca sa te faca sa pleci din postul pe care il detii." (Vladimir Maianovski)

"In cadrul unui sondaj cand am intrebat "pe cine nu doriti in calitate de vecin", rezultatele au aratat foarte clar, pe primul loc au fost situati persoanele dependente de alcool si persoanele care utilizeaza droguri, pe-al doilea loc sunt gay-ii, urmand persoanele HIV pozitive." (Diana Cheianu-Andrei, sociolog)

Maine, 3 octombrie, in scoarul Teatrului de Opera si Balet va fi organizat un concert care va culmina "cursa" de la Chisinau. La acest concert vor participa trei trupe din Moldova, Iulia Cicerina si solistul grupei "Koneţ filma" - Evgheni Feklistov.

Janosh
_________________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu