Prima victima gay a "mortii de onoare" in Turcia

La Istanbul a fost omorat un tanar activist al miscarii homosexuale, in varsta de doar 26 de ani. Dupa cum au declarat apropiatii lui, este vorba despre asa-numita "moarte de onoare". Imediat dupa crima, partenerul lui de viata, fiind inspaimantat ca si el ar putea cadea victima, s-a facut nevazut.

Ahmet Yildiz, student la Fizica, a fost impuscat in timp ce parasea o cafenea de pe malul Bosforului. Dupa atac, tanarul a incercat sa se salveze urcand in masina sa, insa si-a pierdut constiinta si cateva ore mai tarziu a decedat la spital.

Prietenii si-au exprimat supozitia ca ar fi vorba despre primul caz in care o persoana gay este ucisa in numele "onoarei". Parintii lui Yildiz, care isi traia deschis homosexualitatea si a reprezentat Turcia anul trecut la parada gay din San Francisco, au solicitat ca fiul lor sa fie internat intr-o clinica de psihiatrie, unde sa fie "vindecat" de aceasta "boala".

Partenerul de viata al celui ucis, care detine un pasaport german, a fost sfatuit de Consulatul Germaniei la Istanbul, sa se refugieze din aceasta tara, pana cand se vor lamuri lucrurile in Turcia. Totodata, apropiatii victimei au dorit sa se ocupe de inmormantarea prietenului lor, insa nu au primit acceptul parintilor. Conform traditiei islamice, in cazul celor ucisi pe criteriile "onoarei", familia nu are voie sa fie prezenta la funeralii.

Un comentariu: