Egalitate de gen în campania electorală

Doar cîteva partide politice ce s-au lansat în campania electorala au trecut testul la tema egatăţii de gen.Potrivit studiului realizat de "AlianţaProGen", numai PL si PDM au inclus în lista tematicilor prioritare din platformele electorale - subiectul asigurării de şanse egale pentru femei şi bărbaţi.

Partidul Democrat stipulează că promovarea egalităţii de gen constituie un principiu fundamental al drepturilor omului şi că femeile merită şanse egale şi se angajează să reconsidere rolul femeii în societate şi în politică pentru a garanta participarea egală şi activă a femeilor în viaţa comunităţii şi societăţii, propunând acţiuni concrete în domeniu: promovarea politicii de egalitate a femeilor cu bărbaţii la toate nivelurile în sfera publică şi privată; modernizarea cadrului legislativ şi instituţional în domeniu; combaterea discriminărilor pe piaţa muncii; stimulare a antreprenoriatului pentru femei; promovarea educaţiei gender; salarii şi posibilităţi pentru femei identice cu ale bărbaţilor. Deasemeni propune eliminarea tuturor formelor de discriminare din toate sferele vieţii.

PPCD, prin propunerea de asigurare cu maşini de spălat a familiilor, indirect invocă interesele femeilor dat fiind faptul că tradiţional şi de facto mai mult femeile efectuează munca casnică, respectiv fiind potenţialele beneficiare.

Foarte puţine partide au inclus in platforme probleme de importanţă socială cum ar fi combaterea violenţei şi traficului de persoane,probleme care se afla in atenţia si agendele tuturor structurilor europene si internaţionale. În virtutea situaţiei date (specificului) vizează mai mult femeile. În acest sens, Partidul Liberal recunoaşte expres faptul că rolul femeii în viaţa comunităţii civice şi politice este deosebit de important şi propune eradicarea tuturor formelor de violenţă, ce au la bază genul.

Un alt aspect ar fi protecţia din partea statului pentru mai multe categorii, inclusiv "mame singure", promisiune făcută de mai mulţi concurenţi electorali, dar in cazul "mame singure" este o promisiune discriminatorie fata de "taţii singuri" iar formula corecta ar fi "familii monoparentale".

Problema egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi nu este o tematică care să se regăsească printre temele prioritare ale majorităţii partidelor. În pofida existenţei unor exemple demne de urmat, în majoritatea platformelor electorale ale partidelor politice in cadrul alegerilor parlamentare 2009 dimensiunea de gen este valorificată insuficient, cu mici excepţii menţionate mai sus.

Studiul a fost realizat în baza platformelor electorale ale următorilor concurenţi electorali înscrişi pe listele de vot pentru alegerile din 5 mai anul curent.

Janosh

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu