Ambasadorul Frantei la Bucuresti a enuntat un mesaj de incurajare participantilor de la GayFest ce a avut loc in capitala romana, saptamana trecuta. Franta a recunoscut ziua de 17 mai ca zi internationala a luptei impotriva homofobiei. Aceasta zi este ocazia de a ne aminti ca toti barbatii si toate femeile trebuie sa beneficieze de acelasi respect, oricare ar fi orientarea lor sexuala.
Homosexualitatea exista la toate popoarele, inca de la inceputul istoriei umane. Obiceiurile si traditiile, moralitatea, evolueaza constant de-a lungul timpului. Cultura si traditia nu pot justifica privarea indivizilor de drepturile lor fundamentale, pe temeiul orientarii lor sexuale.Este de datoria Guvernelor sa isi calauzeasca populatia si de datoria Parlamentelor sa dea legi drepte si nu sa se multumeasca sa urmeze opinia publica. Se intampla adesea astfel, cum s-a petrecut in cazul abolirii pedepsei capitale. Este, de asemenea, si cazul orientarii sexuale. Guvernele trebuie sa organizeze campanii de sensibilizare si sa faca sa evolueze dreptul pentru a convinge populatia sa respinga anumite practici incompatibile cu respectarea drepturilor omului.Prin natura sa, respectarea drepturilor omului, care se aplica tuturor categoriilor populatiei, nu dauneaza cu nimic drepturilor fundamentale ale celorlalte persoane.
De exemplu, dreptul la casatorie al unui individ nu este afectat de legalizarea homosexualitatii. Persoanele LGBT au dreptul sa se bucure de totalitatea drepturilor omului, fara nici o discriminare. Toate drepturile omului se aplica persoanelor LGBT, dar unele dintre acestea capata o importanta deosebita in situatia lor: - Dreptul la protejarea vietii private este esential in masura in care orientarea sexuala si identitatea de gen apartin vietii private a indivizilor.
- Libertatea de exprimare este cruciala pentru ca persoanele LGBT sa poata pleda in favoarea incetarii oricarei violente sau discriminari flagrante. Libertatea informarii si a exprimarii este necesara atat pentru obtinerea de informatii de la alte persoane in legatura cu organizarea campaniilor in favoarea respectarii drepturilor omului, cat si pentru a obtine informatii medicale si sociologice necesare pentru ca persoanele sa se poata proteja pe ele insele (in special in ceea ce priveste campaniile de lupta impotriva HIV/SIDA). Libertatea de asociere este necesara persoanelor LGBT atat pentru a infiinta organizatii care sa lucreze in favoarea auto-asistentei si a egalitatii, cat si, mai ales, pentru manifestarile publice.
- Credintele religioase sunt adesea utilizate pentru a justifica discriminarile. Cu toate acestea, libertatea religioasa garanteaza indivizilor dreptul a-si manifesta credintele doar in masura in care acesta nu conduce la limitarea drepturilor fundamentale ale altor persoane. In acelasi timp, respectarea drepturilor persoanelor LGBT nu implica nici cea mai mica incalcare a libertatii religioase a unor terte persoane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu