Ideea unei acţiuni paşnice a eşuat

Ideea unei acţiuni paşnice a gay-lor şi lesbienelor la Chişinău a eşuat. Peste 100 de antimanifestanţi au blocat cu violenţă autcarul în care au venit gay-ii şi lesbienele, ce intenţionau să organizeze un marş de susţinere a legii antediscriminatorii în Republica Moldova.

„Noi am ştiut că vor fi antimanifestanţi şi au tot dreptul să fie, dar nu am crezut că vor fi atât de agresivi”, susţine Alexei Marcicov preşedintele organizaţiei GenderDoc-M. „Eu cred că totul a fost organizat bine şi dirijat pe la spate de către autorităţi, acest lucru s-a văzut prin comportamentul anumitor persoane care erau în rândurile acestor antimanifestanţi şi dirijau totul. Era foarte multă lume din raioane, nu putea asta să fie organizat doar de biserică şi organizaţiile religioase”.

Dimineaţa în jurul orelor 10, în spatele monumentului lui Ştefan cel Mare s-au adunat mai mulţi veterani a războiului de pe Nistru şi cei care au luptat în Afganistan. Mai târziu, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au început să se adune un grup religios, care au iniţiat un miting împotriva homosexualilor condus de pastorul Vasile Filat. „Homosexualii ne discriminează familia, distrugând valorile creştine şi cele umane”, a declarat Vasile Filat. „Noi nu am fost invitaţi niciodată la coaliţia care s-a făcut pentru legea antidiscrimnare. Şi dorim ca să fie reluate lucrările asupra acestei legi dar nu aşa cum le convine homosexualilor”, a mai declarat pastorul.

Timp de o jumătate de oră numărul antiprotestatarilor a depăşit 100 de oameni, însă nici zare de crabinieri care de fapt asigură ordinea publică în acea zonă.

Mai aproape de orele 11 în faţa Teatrului „Licurici”, s-a parcat autocarul în care erau reprezentanţii comunităţii LGBT ce intenţionau să coboare pentru a începe acţiune propriu zisă. Acest lucru a fost imposibil, deoarece în câteva clipe din Piaţă şi de la monumentul lui Ştefan cel Mare s-a apropiat „gloata” de protestatari, care imediat au îmbrâncit autocarul.

Alături de autocar era şi un microbus a unei firme private, care au adus baloanele comandate de organizatorii marşului. Şoferul microbusului şi doamnele de la firmă prin urmare au fost bruscaţi. De asemeni au fost sustrase cheile de la microbus de către grupul care dirija blocada autocarului.

Şi şoferul autocarului a fost îmbrîncit de antimanifestanţi. Asta după ce acesta a încercat să pornească autocarul. Însă câţiva tipi dereglat ceva la motor ca acesta să nu mai poată porni. Şoferul ieşind să verfice dereglarea a fost lovit de câţiva bărbaţi, care de fapt dereglaseră motorul iniţial.

Atmosfera se încingea tot mai tare. Trecuseră mai mult de o jumătate de oră însă forţele de ordine publică tot se lăsau aşteptate. „Eu am sunat de câteva ori la poliţie, iniţial se făceau că nu înţeleg despre ce este vorba, după care am mai sunat şi spuneau că ştiu tot ce se întâmplă prin urmare închideau convorbirea, ca mai apoi la tentativele de contacta serviciul 902 al poliţiei, să nu mai răspundă în genere la telefon” (A.Marcicov).
Însă la manifestare era prezent vicecomisarul de poliţie a sectorului Buiucani din municipiu Rodion Budeanu, care nu a dorit să comenteze nimic la ceea ce se întâmplă. Deasemeni erau şi agenţi ai securităţii naţionale, care nu făceau decât să filmeze tot ce se întâmplă.

Câţiva combatanţi (participanţi la războiul de pe Nistru) au intrat ân autocar pentru a sustrge pancartele şi baloanele care au supraveţuit. După ce au spars baloanele cu sălbăticie şi au aruncat mai multe injurii în adresa persoanelor din autocar, au scos Tricolorul Republicii Moldova drept trofeu.

După aproape o oră minute autocarul a fost lăsat să plece huiduit de cei care strigau „să mergem pe urmele lor şi să-i distrugem ca să nu mai rămână urmă de-a lor!”.

În câteva clipe „antimanifestanţii” au ajuns şi la sediul GenderDoc-M unde aşteptau ca să ajungă autocarul. Cel mai interesant că acolo deja au intervenit şi forţele de ordine publică. Aceştea păzeau clădirea de rând cu agenţii de securitate a organizaţiei.

Din fericire fără victime. În Republica Moldova mai sunt multe de schimbat până va fi o cultură a liberei exprimării. „Noua lege a întrunirilor publice este destul de avansată şi ne-am bucurat mult la adoptarea ei. Însă ca de obicei întârzie aplicabilitatea legilor”, declară Evghenii Goloşceapov, Amnesty International – Moldova. „Poliţia era obligată prin lege să asigure securitatea manifestanţilor de antimanifestanţi, astfel lezându-i dreptul comunităţii LGBT la libera întrunire. Mai mult, primarul Dorin Chirtoacă, a emis o ordonanţă prin care intrezice această manifestare, încălcând flagrant legea. Dacă este „liberal”, să fie până la urmă şi nu doar pe alocuri”, a mai declarat Evghenii.

O declaraţie, a oranizatorilor acţiunii paşnice, despre evenimentele de la Chişinău, va fi transmisă oficialităţilor RM şi organismelor internaţionale. De asemeni va fi convocată şi o conferinţă de presă.

Janosh

2 comentarii:

  1. Am citit ce s-a intamplat...
    si am vazut videoul...
    Nemicul mai mare homosexualilor este IGNORAREA si lipsa culturei.

    RăspundețiȘtergere
  2. dupa ce am vazut evenimentul de duminica am crezut ca m-am trezit in epoca medievala.
    si mai dorim sa aderam la niste valori democratice...

    RăspundețiȘtergere